espa_gr1.png

Δραστηριότητες

|||| |||| ||||

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι ένας ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή. Μια ανθρώπινη παρέμβαση που κατάφερε να παντρέψει το τεχνητό με το φυσικό στοιχείο. Μέρος μαγικό που βρήκαν καταφύγιο μέσα στα δάση οι Νεράιδες και η ωραία κοιμωμένη. Μέρος για επισκέπτες που αναζητούν ηρεμία και γαλήνη αλλά και για όσους θέλουν περιπέτεια συνδυάζοντας δραστηριότητες βουνού και λίμνης.
Στην περιοχή μπορείτε να ασχοληθείτε με δραστηριότητες περιπέτειας, όπως:
   

Αναρρίχηση στη Πορτή Μουζακίου   

Ιππασία γύρω από την Λίμνη   

Κανόε - Καγιάκ  

Κολύμβηση   

Ορειβασία   

Πεζοπορία  

Ποδηλασία   

Σκοποβολή   

Ψάρεμα με καλάμι

Το οινοποιείο του Καραμήτρου
Το Οινοποιείο Καραμήτρου βρίσκεται στο νομό Καρδίτσας και είναι ονομαστό για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί του και για τις πολλές βραβεύσεις που έχουν αποσπάσει τα κρασιά του. Προσφέρει επίσης την δυνατότητα επίσκεψης στους χώρους του, μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία.

Το Οινοποιείο Καραμήτρου ιδρύθηκε το 2000 και είναι από τα πιο σύγχρονα του νομού Καρδίτσας. Βρίσκεται στο Μεσενικόλα Δήμου Πλαστήρα και απέχει 22 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας και μόλις 3 χλμ. από την πανέμορφη και γραφική λίμνη Πλαστήρα. Είναι το μοναδικό οινοποιείο μέσα στη ζώνη Ο.Π.Α.Π. ( Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας ). Η ζώνη Ο.Π.Α.Π. σημαίνει ότι μόνο μια συγκεκριμένη περιοχή έχει δικαίωμα να παράγει ένα συγκεκριμένο κρασί. Η παραγωγή του κρασιού ακολουθεί συγκεκριμένες και νομοθετημένες προδιαγραφές όπως η γεωγραφική ζώνη παραγωγής των σταφυλιών, οι επιτρεπόμενες ποικιλίες σταφυλιών για την παραγωγή του, η στρεμματική απόδοση των αμπελιών, η τεχνική της οινοποίησης και ο χρόνος παλαίωσής του.

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με μεγάλη πείρα στο χώρο του κρασιού, πείρα που χάνεται δύο γενιές πίσω στο παρελθόν. Το Οινοποιείο Καραμήτρου διαθέτει ιδιόκτητες αμπελοκαλλιέργειες περίπου 40 στρεμμάτων όλες στο Μεσενικόλα καθώς επίσης και 100 συνεργαζόμενους αμπελώνες. Σήμερα η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου ανέρχεται σε 35.000 φιάλες με βασικό του προϊόν το Μαύρο Μεσενικόλα το οποίο διατίθεται στην ελληνική αγορά ενώ ένα μέρος του εξάγεται στη Γερμανία. Στην αγορά διαθέτει επίσης κρασιά σε φιάλες των 187 ml και σε ασκούς ( bag in box ) των 5, 10 και 20 λίτρων. Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του οινοποιείου ο βασικός του στόχος παραμένει η προώθηση του εμφιαλωμένου προϊόντος σε ανταγωνιστικές τιμές χωρίς όμως κανένα συμβιβασμό στην υψηλή ποιότητα και πάντα με σεβασμό στον καταναλωτή.


ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ

Η Γιορτή Κρασιού Μεσενικόλα αποτελεί μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Ν. Καρδίτσας, που έγινε θεσμός και πολιτιστικό γεγονός ευρύτερης ακτινοβολίας.
Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 ως Γιορτή Σταφυλιού και Κρασιού Μεσενικόλα. Γινόταν στη κεντρική πλατεία του χωριού στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Γεωργίας Ν. Καρδίτσας, με παράλληλη έκθεση και βράβευση αγροτικών προϊόντων, για να διακοπεί στη συνέχεια για αρκετά χρόνια.
Το 1984 με απόφαση του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου καθιερώθηκε η Γιορτή Κρασιού Μεσενικόλα, η οποία γίνεται στις ημέρες του 15Αύγουστου και συνδυάζεται με το πανηγύρι της εκκλησίας του χωριού (Κοίμηση της Θεοτόκου).
Γίνεται σ' έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη θέση «καστανιές» σ' ένα καταπράσινο, ειδυλλιακό και δροσερό περιβάλλον.
Διαθέτει άνετο πάρκιγκ, και μια αρκετά μεγάλη πλατεία που μαζί με τις εξέδρες χωράει περίπου 1500 άτομα, κάβα κρασιών απ' όπου διανέμονται δωρεάν Μεσενικολίτικα κρασιά σε τρεις τύπους Λευκά - Ροζέ - Κόκκινα. Ακόμη προκειμένου τα κρασιά να πίνονται ευχάριστα και να αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά τους, ψύχονται στον ψυκτικό θάλαμο της κάβας.
Εντός του ίδιου χώρου λειτουργεί Καφέ - Μπαρ - Ψησταριά απ' όπου οι επισκέπτες μπορούν να προμηθεύονται ντόπια ψητά της ώρας, και άλλους μεζέδες, αναψυκτικά κ.λ.π.
Τις ημέρες της Γιορτής υπάρχει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό Πρόγραμμα ενώ παράλληλα οργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις (Εκθέσεις Αγροτικές, Δασικές, Λαογραφικές, Έκθεση Ζωγραφικής, Βιβλίου, Φωτογραφίας ημερίδες για τα αμπέλια και τα κρασιά κ.λ.π.).
Τελευταία καθιερώθηκε η βράβευση κρασιών Αμπελουργών της περιοχής
(ένα βραβείο για κάθε κατηγορία Λευκά - Ροζέ - Κόκκινα). Την αξιολόγηση των κρασιών αυτών, ως και των κρασιών που προσφέρονται εντελώς δωρεάν από την κάβα της Γιορτής έχει αναλάβει η Ένωση οινοφίλων Καρδίτσας.


ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Στα χωριά γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα οργανώνονται κάθε χρόνο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια.
«Λοκατζάρια» ή «Ρογκατσάρια» στις 5 Ιανουαρίου στο Μορφοβούνι. Πανάρχαιο έθιμο, κατά το οποίο οι νέοι επισκέπτονται τα σπίτια μεταμφιεσμένοι και λένε ειδικά κάλαντα ανάλογα με τους ενοίκους.
Το Σάββατο της Αποκριάς διοργανώνεται παραδοσιακό αγραφιώτικο γλέντι στο πολιτιστικό κέντρο Μορφοβουνίου με ζωντανή μουσική.
Το Πάσχα γιορτάζεται στην περιοχή με ιδιαίτερη ευλάβεια και παράδοση. Το βράδυ της Ανάστασης, στα περισσότερα χωριά, πραγματοποιείται το «Κάψιμο του Αφανού» (του Ιούδα),προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στήνεται στην πλατεία του χωριού ο «διπλός χορός» ή «χορός της αγάπης». Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα λαμβάνουν χώρα τα «σίγνα», ένα πανάρχαιο θρησκευτικό έθιμο.
Ετήσιο Αντάμωμα των απανταχού Μορφοβουνιωτών, που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα της Πεντηκοστής στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Μορφοβουνίου. Προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά, ντόπιο κρασί και τσίπουρο.
Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, γιορτή παραδοσιακής πίτας στα Κανάλια.
Πανηγύρι στο Μπελεκομίτη στις 30 Ιουνίου, ανήμερα των 12 Αποστόλων.
Πανηγύρι στο Νεοχώρι στις 17 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας.
Πανηγύρι στα χωριά Καστανιά, Κρυονέρι, Νεοχώρι, Φυλακτή στις 19-20 Ιουλίου για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία.
Πανηγύρι στην Πεζούλα στις 27 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα.
Το καλοκαίρι διοργανώνεται το Φεστιβάλ λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου, το οποίο περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά σεμινάρια και διαλέξεις, συναυλίες, και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά πανηγύρια.
Κάθε Αύγουστο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στα χωριά Κρυονέρι, Καρίτσα και Φυλακτή.
Γιορτή Κρασιού στο Μεσενικόλα στις 10-15 Αυγούστου. Η γιορτή λαμβάνει χώρα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο δάσος, συνοδεία ζωντανής μουσικής, ντόπιων ψητών και δωρεάν κρασιού.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στο Μορφοβούνι, λαμβάνουν χώρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πλαστήρεια», προς τιμήν του Νικόλαου Πλαστήρα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα, αγραφιώτικο πανηγύρι, αναβιώσεις εθίμων, εκθέσεις, παραδοσιακά παιχνίδια, κλπ.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνοπύργου διοργανώνει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις Ελληνοπύργεια, οι οποίες περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές βραδιές, ταινίες του κινηματογράφου, εκδηλώσεις για παιδιά και πολλά άλλα.
Το Δεκαπενταύγουστο διοργανώνονται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο Λαμπερό, όπου λαμβάνει χώρα και ο Πανελλήνιος Διάπλους της λίμνης Πλαστήρα.
Πανηγύρι στα Καλύβια στις 19 Αυγούστου.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στην Κερασιά, στις 20-24 Αυγούστου.
Εμποροπανήγυρη στο Μεσενικόλα στις 3-5 Σεπτεμβρίου.
Τον Οκτώβριο, γιορτή κάστανου στον Ελληνόπυργο, όπου προσφέρονται δωρεάν εδέσματα, γλυκά και κρασί.

Information

Νεοχώρι, Καρδίτσα

nevros@otenet.gr

+30 2441093201

+30 2441093202